Cine beneficiaza pe GoFund?

Intrebari frecvente legate de platforma GoFund

Ce este platforma GoFund?
GoFund este o platforma de finantare prin Crowdfunding, operata de Asociatia nonprofit “Finanteaza Proiecte”. Aceasta, la fel ca toate celelalte platforme de profil din lume, reuneste pe de o parte, proiecte de business sau sociale, iar de cealalta parte, un numar cat mai mare de potentiali donatori si finantatori pentru aceste proiecte.

Ce ofera platforma?
GoFund ofera infrastructura informatica necesara initiatorilor de proiecte pentru a-si posta proiectele sociale sau de business in vederea atragerii de finantare de la un numar cat mai mare de potentiali donatori sau finantatori datorita vizibilitatii online conferita de prezenta pe platforma. Pentru potentialii donatori si finantatori platforma ofera oportunitatea valorificarii superioare a banilor, astfel incat sa poata gasi cu usurinta si rapiditate proiecte sociale si/sau de business pe care sa le sustina financiar.

Cine se poate inscrie pe platforma?
Orice persoana fizica in varsta de peste 18 ani sau persoana juridica legal inregistrata fiscal in Romania se poate inscrie pe aceasta platforma.

Ce tipuri de proiecte pot fi listate pe GoFund?
Pe platforma GoFund pot fi listate atat proiecte sociale ale ONG-urilor, comunitatilor sau chiar si proiecte personale, cat si proiecte de business reprezentand o idee, un startup sau dezvoltarea unor afaceri existente; practic, poate fi listat orice proiect care respecta conditiile de legalitate, moralitate si termenii stabiliti de platforma. Proiectele pot fi initiate, publicate si administrate atat de persoane fizice cat si de persoane juridice, iar beneficiarul proiectului poate fi chiar initiatorul, sau alta persoana stabilita de initiator si validata de platforma.

Cum ma pot inscrie pe platforma?
Inscrierea pe platforma este foarte simpla: se foloseste un link de inscriere primit de la o persoana care este deja inscrisa pe platforma, conform Programului de afiliere “Stafeta finantarii”.

Taxe, comisioane si impozite

Daca exista taxa de inscriere si cat este aceasta?
Nu exista taxa de inscriere.

Ce comisioane si dobanzi se percep pentru banii primiti pe platforma?
Pentru sumele primite nu se percep dob nda sau alte comisioane. Singurele comisioane percepute de platforma sunt cele legate de acoperirea costurilor de exploatare, fiind cuprinse intre 4,5 – 7,5%.

Taxe si impozite datorate catre bugetul statului?
Sumele colectate pentru proiectele postate reprezinta de cele mai multe ori donatii, iar donatiile sunt scutite de impozit; sumele colectate de proiectele avand ca beneficiar persoane juridice urmeaza procedurile obisnuite de inregistrare si taxare fiscala, respectiv impozit pe profit sau pe venit.

Cheltuieli cu transferurile bancare?
Cheltuielile ocazionate de transferurile bancare ale sumelor colectate se incadreaza in limita maxima de 1,5% din valoarea sumelor transferate.

 

Despre donatiile/finantarile ce se obtin prin GoFund

Ce sume se pot obtine?
Sumele ce pot fi obtinute prin campanii crowdfunding nu sunt nici prestabilite si nici limitate. Limitarile sunt practic date de felul in care este perceput proiectul de potentialii donatori, de felul in care este prezentat, de anvergura si calitatea campaniei de promovare si, in special, de numarul de persoane la care ajunge propunerea de finantare. Experienta practica a platformelor de crowdfunding demonstreaza ca sunt proiecte care isi ating obiectivul de finantare stabilit, altele care primesc foarte putini bani sau chiar deloc, iar altele obtin sume ce depasesc de multe ori cererea initiala.

Cu ce sume trebuie sa participe la proiect si beneficiarul acestuia?
Nu este prevazuta nici o suma cu care sa fie obligat sa participe la proiect initiatorul/beneficiarul acestuia.

Cum si in cat timp intra in posesia banilor primiti beneficiarul proiectului?
Incepand din ziua postarii pe platforma, proiectul poate incepe sa primeasca bani din donatii/finantari ale sustinatorilor. Pentru ca intervalul de timp necesar finantarii integrale a proiectului este esalonat pe cateva saptamani (sau chiar luni pentru proiectele mai mari), platforma evidentiaza in timp real sumele stranse si face plati saptamanale, astfel incat beneficiarul sa se poata folosi deja de sumele stranse.

Ce sume se pot obtine suplimentar pentru proiecte prin folosirea sistemului complementar de cofinantare a proiectelor “Stafeta finantarii”?
Sistemul de cofinantare a proiectelor “Stafeta finantarii” este o sursa (optionala) suplimentara de bani pentru proiecte, fiind destinata initiatorilor de proiecte ce se implica in promovarea platformei si a avantajelor oferite de aceasta in randul cercului de prieteni si cunoscuti, putand genera lunar, constant, sume mai mici sau mai mari in functie de gradul de implicare. Sumele pot pleca de la cateva sute de Lei/luna, putand ajunge la cateva mii de EURO/luna! Cei interesati, pot gasi informatii detaliate in sectiunea “Sistemul complementar de cofinatare a proiectelor - Stafeta Finantarii”.

 

Garantii

Ce garantii au persoanele care doneaza/finanteaza ca atat proiectele postate cat si beneficiarii acestora sunt reale/reali?
Unul dintre principalele avantaje oferite de catre platformele de crowdfunding este reprezentat de verificarea identitatii initiatorului si/sau beneficiarului proiectului postat, precum si a realitatii proiectului.

Ce garantii au beneficiarii proiectelor ca banii ce le sunt donati ajung la ei in conditiile contractuale stabilite?
Beneficiarii proiectelor care primesc finantare au acces in timp real la toate sumele ce le sunt donate precum si la identitatea persoanelor ce au facut donatia/finantarea, cu respectarea normelor DGPR.

Cum pot verifica persoanele care doneaza sau finanteaza un proiect ca banii ajung la initiatorul/beneficiarul proiectului?
Datele de identificare si de contact ale fiecarui proiect sunt postate obligatoriu; astfel, orice donator poate lua legatura direct cu beneficiarul proiectului si implicit, poate verifica usor daca banii trimisi de el au ajuns la destinatar.

Cum pot verifica donatorii/finantatorii faptul ca beneficiarii proiectului finantat au folosit banii primiti exact in scopul pentru care au fost solicitati?
Initiatorii de proiecte isi asuma contractual obligatia de a folosi sumele atrase exclusiv in scopul pentru care au fost solicitate; in acelasi timp, donatorii/finantatorii intra in legatura directa cu initiatorii proiectului, putand fi la curent cu evolutia derularii proiectului si avand posibilitatea raportarii publice pe platforma a eventualelor derapaje ale proiectelor.

Garantia ca datele personale si cele bancare ale donatorilor, dar si ale beneficiarilor proiectelor nu ajung in alta parte?
Platforma respecta toate normele legale in vigoare privind protectia datelor personale - DGPR.

Ce garantii materiale sau financiare trebuie sa depuna initiatorul proiectului pentru a primi finantarea?
Indiferent de suma solicitata de proiect, initiatorul nu trebuie sa depuna nici un fel de garantie.

 

Informatii despre intocmirea proiectelor

Ce documentatie trebuie intocmita si depusa pentru ca proiectul sa fie listat spre finantare?

Sunt absolut necesare doar doua lucruri: o “prezentare scurta” a proiectului (idea, afacerea, produsul, serviciul oferit, initiativa, activitatea etc) in cateva fraze; prezentarea propriu-zisa a proiectului, care se face folosind intre min. 300 - max. 500 de cuvinte (ub 300 cuvinte este insuficient, iar peste 500 devine plictisitor si inutil). Fara a fi obligatorii, dar de mare importanta pentru succesul proiectului sunt postarea a 1 -3 poze relevante si, mai ales, a unui filmulet de prezentare de 20 - 90 secunde; daca nu exista la inceput, pot fi postate ulterior. Daca exista sau vor aparea ulterior si alte documente aferente proiectului, cum ar fi: plan de actiune, plan al afacerii, plan de marketing, studiu de fezabilitate etc, acestea pot fi accesate cu link-uri spre site, pagina de Facebook, blog etc.

Ce conditii trebuiesc indeplinite pentru ca proiectul sa fie listat pe GoFund?
Cele cateva conditii cumulative prezentate deja in acest document sunt singurele necesare pentru ca proiectul sa fie aprobat de reprezentantii platformei si listat.

In cat timp se poate intocmi documentatia ceruta si in cat timp este verificata si validate pentru a fi listata pe platforma?

In functie de tipul si particularitatile proiectului, precum si de disponibilitatea initiatorului (!), documentatia poate fi gata in 1 -14 zile, iar verificarea si validarea in maxim 24 de ore.

Pe ce perioada de timp se poate organiza strangerea de fonduri pentru un proiect?

Perioada de timp se calculeaza in mod realist de catre initiator; orientativ, pentru proiectele mici sunt necesare cateva (3 -8) saptamani, pentru cele medii cateva (2 -5) luni, iar pentru proiectele ce necesita sume mai mari, trebuie sa avem in vedere 5 -12 luni. Dealtfel, 12 luni este perioada maxima alocata unui proiect.

Se pot strange fonduri mai mari decat cele solicitate initial? Ce se intampla cu acestea?

Da, din experienta statistica a multor platforme de crowdfunding, un procent destul de insemnat dintre proiecte beneficiaza de un succes deosebit la public si depasesc cu mult suma ceruta initial. In aceasta situatie, proiectul ramane postat in continuare, atragand alte si alte fonduri, care intra integral in contul proiectului, initiatorul putand sa le foloseasca dupa cum crede de cuviinta.

Ce se intampla daca proiectul nu atinge suma ceruta pana la sfarsitul perioadei stabilite?

In aceasta situatie, banii sun virati inapoi sustinatorilor.

Un initiator de proiect poate lista in paralel mai multe proiecte pe platforma?

Un initiator poate lista pe platforma GoFund cel mult doua proiecte in acelasi timp, conditia fiind ca proiectele sa faca parte din domenii diferite. Pentru alte eventuale proiecte, initiatorul trebuie sa astepte finalul unuia dintre proiectele aflate deja pe platforma, urmand ca in locul proiectului finalizat sa poata lista orice alt proiect.

Care este secretul unui proiect bine facut, care sa atraga toti banii solicitati si chiar sume in plus?

Raspunsul se gaseste in e-book-ul “Cele 10 porunci ale unui proiect de succes” la care au gratuit acces toti initiatorii de proiecte inscrisi in programul de afiliere “Stafeta Finantarii”.

 

Intrebarile donatorilor si finantatorilor de proiecte

Care este diferenta dintre donator si finantator?
In esenta, amandoi fac acelasi lucru: sprijina, ajuta cu bani un proiect pe care il agreeaza si aleg sa-l finanteze cu o suma de bani. Diferentele apar atunci cand vedem destinatia banilor; astfel, daca vorbim de sustinerea oricarui proiect social (cauze umanitare, protectia animalelor, mediu, arta etc) avem de-a face cu o donatie. Scopul donatorului este identic cu cel al initiatorului, si anume act de caritate, deci nu se solicita si nu se urmareste obtinerea de profit. Lucrurile se schimba atunci cand vorbim despre afaceri, scopul comun al initiatorului si al celui care ajuta cu bani proiectul fiind profitul. In aceasta situatie avem de-a face cu un finantator al proiectului (ii putem spune si investitor), care face acest demers in scopul obtinerii unui avantaj. Avantajele oferite finantatorilor de proiecte de business sunt stabilite pentru fiecare proiect in parte de catre initiator, si pot consta in avantaje in natura (produse sau servicii oferite cu discount sau chiar gratuit finantatorilor), dobanda, rente fixe sau actiuni/dividende. Informatii si detalii folositoare referitoare la tipurile de avantaje oferite/solicitate de proiectele de business sunt oferite atat initiatorilor de proiecte cat si finantatorilor inscrisi in programul de afiliere “Stafeta Finantarii” prin intermediul e-book-ul “Arta de a oferi avantaje finantatorilor prin crowdfunding”.

De ce sa donez sau sa finantez proiecte prin intermediul unei platforme de crowdfunding?
Mai bine de 10.000.000 de oameni din aproape toate tarile lumii au ales deja sa doneze sau sa finanteze proiecte prin intermediul celor peste 1500 de platforme de crowdfunding existente, din mai multe motive: - usurinta cu care se pot identifica, in acelasi loc - cu un simplu click, un mare numar de proiecte ce cauta finantare; trebuie doar sa selectezi tipul de proiect dorit (business sau social), apoi categoria si subcategoria din care face parte proiectul, dupa care poti sa alegi proiectul favorit; - toate proiectele prezente pe platforma sunt verificate inainte de a fi listate (verificarea identitatii initiatorului sau beneficiarului proiectului, precum si a realitatii proiectului); - avantajele oferite finantatorilor sunt monitorizate de catre platforma, care in caz de nerespectare din partea initiatorului genereaza raspunderea contractuala a acestuia; - in cazul finantarii proiectelor de business, acestea se concureaza intre ele in ceea ce priveste oferirea de avantaje finantatorilor; - un alt avantaj al platformelor ce ofera o multitudine de proiecte in care sa investesti este tocmai oportunitatea de a face mai multe plasamente mici, in proiecte diferite, din domenii diferite, diminuand astfel la maxim riscul investitional.


De ce atat de multi oameni din toata lumea opteaza sa-si plaseze o parte din economii finantand diferite proiecte de business, in detrimentul sistemelor clasice de economisire/investire a banilor?
Raspunsul este simplu, si se obtine prin evaluarea rapida a alternativelor existente; astfel, plecand de la banalul depozit bancar, trecand prin titluri de stat, fonduri mutuale, si actiuni la bursa, rezultatele investitionale se gasesc in intervalul 3% - 12% pe an. Ei bine, finantand proiecte crowdfunding, se obtin frecvent avantaje in intervalul 20% - 50% pe an, si uneori chiar si mai mari! Exista deasemenea si tentatia reala de a urmari proiecte de StartUp cu un potential de crestere spectaculos, in special proiecte din IT si tehnologie - adica genul de StartUp care se poate transforma intr-un Unicorn, facand ca investitia initiala sa se multiplice de zeci de ori.

Ce se intampla cu proiectele finantate care ofera avantaje pe termen mediu sau lung, iar persoana care a finantat un astfel de proiect vrea sa-si retraga finantarea, renuntand la avantajele inca neincasate?
Regula tuturor acestor platforme este ca banii care au finantat un proiect nu se pot restitui. Totusi, s-a gasit o formula legala unanim acceptata, folosita dealtfel pe scara larga de mai toate platformele de crowdfunding prin care cei ce doresc sa se retraga sa poata s-o faca; este vorba de gasirea unui inlocuitor (un fel de vanzare de actiuni) de catre platforma, care mijloceste acest transfer. In acest mod, noul finantator beneficiaza imediat de avantajele pe care le avea finantatorul initial. Suntem pregatiti profesional si tehnic ca in scurt timp de cand vor aparea astfel de cereri sa le putem rezolva in modul descris mai sus, avand astfel o situatie win- win, in speta doi clienti multumiti si o platforma cu servicii de top.

Ultimele proiecte pe GoFund